Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Απόψεις που αλίευσα στο διαδύκτιο...




Με έκπληξη διαπιστώνω πως ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν πως ήρθε η ώρα για είσοδο στο ΧΑΑ. Εσείς τι θα κάνετε; Αν δεν έχετε καμία μετοχή, τότε ναι ήρθε η ώρα να βάλετε ένα μέρος των χρημάτων σας καθώς αν δεν βάλετε τώραστις 2000 μονάδες, τότε πότε θα αγοράσετε; Αν έχετε ήδη μετοχές τότε μια μικρή τοποθέτηση δε θα ήταν κακή ιδέα.

Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει αυτό τον καιρό είναι πως δεν γίνεται στα ΜΜΕ ο χαμός που γινόταν όταν το 2003 ο γενικός δείκτης είχε φτάσει στις 1450 μονάδες. Αυτό λέει πολλά ή τίποτα; Μάλον όλοι ξέρουμε πως ο απλός κόσμος δεν μπήκε στο ΧΑΑ ξανά μετά το 1999. Γιατί; Γιατί πρέπει να ξεχάσουν πρώτα ή πολύ απλά να έρθουν καινούργιοι επενδυτές. Δηλαδή αυτοί που το 1999 ήταν κάτω των 18 ετών και έζησαν την κρίση, αυτοί θα τοποθετηθούν σε μετοχές όταν μαζέψουν χρήματα. Αυτοί που την "πάτησαν" από την πτώση του 1999 δε θα αγοράσουν ξανά ή μάλον, δύσκολα θα ξαναγοράσουν. Το ποιο πιθανό είναι να αγοράσουν όταν ο γενικός δείκτης θα φτάσει τις 6000, 7000, 8000 και θα αισθανθούν πως ξαναχάνουν το τρένο. Και τότε θα κάνουν την λάθος κίνηση, θα αγοράσουν από αυτούς που σήμερα αγοράζουν...
Και θα ... ξαναχάσουν.

Προς Θεού! Δε συνηστώ σε κανέναν να αγοράσει μετοχές με λεφτά που χρειάζεται, αλλά απλά συνιστώ όποιον δεν έχει μετοχές, να αγοράσει τόσες όσες του επιτρέπει το δικό του πορτοφόλι. Να τοποθετηθεί με χρήματα που αλλιώς θα έβαζε στην τράπεζα με τόκο 1-2%. Χρήματα που δε θα τα χρειαστεί για μερικά χρόνια. Το ΧΑΑ πρέπει να το δείτε ως επένδυση που θα σας αποφέρει κέρδος σε 5 χρόνια.

Βέβαια εγώ αύριο θα αγοράσω γιατί θεωρώ πως 16 ευρώ είναι μια πολύ καλή τιμή για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας και προσδοκώ σε μία άνοδο 10-25% τις επόμενες μέρες έστω και ως αντίδραση και θα πουλήσω μόλις "πιάσω" ένα κέρδος 10-25% ή και μικρότερο αν περάσουν 5-10 μέρες. Δηλαδή αγοράζω με ορίζοντα να πουλήσω σε μία εβδομάδα ή και ποιό σύντομα αν δω άνοδο 20%. Δηλαδή δεν θα κάνω ότι σας προτρέπω να κάνετε εσείς... αλλά γιατί θα πουλήσω; Γιατί εγώ έχω ήδη μετοχές και δε θέλω να έχω όλο το ρευστό σε μετοχές αλλά πάντα θέλω να έχω και ρευστό και μετοχές και αξίες σε άλλες μορφές επένδυσης. Απλά ανάλογα με τις συνθήκες αλλάζω το ποσοστό της κάθε μορφής επένφυσης επί του συνολικού μου χαρτοφυλακίου.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ και μη φοβάστε. Ο φόβος είναι για τους loosers.



Δεν υπάρχουν σχόλια: