Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Αντίθετα στο ρεύμα . . .

Σήμερα αγόρασα όπως είχα πει από χτες, μετοχές της Εθνικής τράπεζας στα 15,24 ευρώ στο -5,93%. 15 ευρώ την μετοχή της Εθνικής δεν την αφήνω. Αυτή τη στιγμή σε αυτή την τιμή, αν αγοράσει κάποιος την μετοχή, του χρόνου άσχετα με την τιμή της μετοχής, θα πάρει μέρισμα 2,5%. Οπότε αντί να έχετε τα χρήματα σας στην τράπεζα με επιτόκιο 0,5-3% τον χρόνο, γιατί να μην αγοράσετε μετοχές και να πάρετε σε 9 μήνες μέρισμα ("τόκο") 2,5%;

Φυσικά πιστεύω πως και η μετοχή θα έχει πολλαπλάσια αξία τότε και έτσι θα βγείτε διπλά κερδισμένοι. Τώρα βλέπω πως η μετοχή έπεσε ακόμα περισσότερο στα 14,80 ευρώ. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω πολύ καλά πως η άνοδος είναι κοντά. Αγοράστε...




Επίσης να αναφέρω πως η μετοχή βρισκόταν στα 5 ευρώ τον Ιανουάριο του 1998 και έφτασε μέχρι τα 37,10 στις 20/9/1999 όταν ξεκίνησε η πτώση. Έπεσε στα 5,61 ευρώ στις 1/4/2003 με τον γενικό δείκτη στις 1450 μονάδες, για να ανέβει στα 46,07 ευρώ πέρσυ στις 31/10/2007! Άρα ακόμα και αυτοί που αγόρασαν την μετοχή τον σεπτέμβριο του 1999 στα 37 ευρώ και την είδαν να πέφτει στα 5,6 μετά από 3μιση χρόνια, ακόμα και αυτοί που θεωρούνταν χαμένοι, αν είχαν υπομονή και δεν πούλησαν, είδαν τη μετοχή τους να φτάνει στα ύψη στα 46 ευρώ πέρσυ! Άρα είναι μεγάλος ο μύθος πως όλοι έχασαν το 1999. Και τώρα που βλέπουμε την μετοχή μέσα σε ένα χρόνο να έχει πέσει στα 15 ευρώ από τα 46, εμείς τι κάνουμε; Σκεφτείτε και πράξτε ανάλογα. Σας θέλω υποψιασμένους . . .







Τέλος, τώρα βρήκα και αυτή την είδηση:


"Credit Suisse, UBS
Συστάσεις αγοράς για Εθνική


Σε τοποθετήσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προτρέπουν οι αναλυτές της Credit Suisse την επενδυτική κοινότητα, δίνοντας μάλιστα τιμή στόχο τα 48 ευρώ! Την ίδια στιγμή η μετοχή της Εθνικής περιλαμβάνεται μεταξύ των 40 top επιλογών της UBS για τις οποίες ο οίκος συστήνει αγορά.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό report της Credit Suisse, η Εθνική αναμένεται να κινηθεί καλύτερα από την αγορά. Οι αναλυτές μάλιστα διαπίστωσαν πως η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα ποιότητας κεφαλαίων ή κεφαλαιακής επάρκειας και επιπλέον, οι λειτουργικές της επιδόσεις δεν έχουν επηρεαστεί από την αναταραχή στις αγορές.
Μάλιστα, θεωρούν πως η ελληνική τράπεζα κέρδισε έως και 4 δισ. ευρώ σε νέες καταθέσεις στο τρίτο τρίμηνο. Η Credit Suisse σημειώνει ότι καταλυτικά για τη μετοχή θα λειτουργήσουν η βελτίωση του κλίματος στην Τουρκία, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, η πρόοδος στην αποεπένδυση από τις ασφάλειες και οι λεπτομέρειες γύρω από το ελληνικό σχέδιο στήριξης του τραπεζικού κλάδου.
Όσον αφορά στην έκθεση της UBS στην οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών διεθνώς η Εθνική, εκεί τονίζεται ότι οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται ότι έχουν ήδη ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους τις πολλές άσχημες ειδήσεις, καθώς διαπραγματεύονται με μέσο Ρ/Ε 11,1, δηλαδή επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 1982."

Δεν υπάρχουν σχόλια: