Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Το ρευστό σήμερα είναι ο αυτοκράτορας!

Όποιος διαθέτει ρευστό στις μέρες μας, είναι πολύ τυχερός. Όλοι τον ψάχνουν είτε για να κλειδώσει τα χρήματα του στην τράπεζα, είτε για να αγοράσει φτηνές μετοχές είτε για να χρηματοδοτήσει μια νέα επιχείρηση. Η ύφεση είναι στο κορύφωμα της αυτή την εποχή. Οπότε σύντομα σε 6-12 μήνες θα έχουμε ανάκαμψη η οποία μην περιμένετε να είναι ήπια. Θα είναι το ίδιο βίαιη όσο βίαιη ήταν η πτώση που ζήσαμε.


Άρα τι κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες σήμερα; Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να αγοράσουμε μετοχές! Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που δεν μπορώ να προσδιορίσω, ίσως 3 μήνες ίσως 12 μήνες, η μετοχές που θα αγοράσουμε σήμερα, θα έχουν πολλαπλασιάσει κατά πολλές φορές την αξία τους και εμείς θα έχουμε κάνει μια καλή επένδυση. Πχ. η μετοχή της Εθνικής τράπεζας σήμερα έπεσε στα 24 ευρώ. Είναι τρομερή ευκαιρία για αγορά. Εκτός και αν πιστεύετε πως θα πτωχεύση η Εθνική τράπεζα! Ελληνικά πετρέλαια 7 ευρώ και ακόμα κάθεστε; Σήμερα η εταιρία ανακοίνωσε διπλασιασμό των κερδών μέχρι το 2012! Ταχυδρομικό ταμιευτήριο 6,5 ευρώ και δεν αγοράζετε; Bear market ετοιμάσου για άτακτη υποχώρηση, έρχεται μία μακρά περίοδος Bull market! Από το 2004 είχαμε συνέχεια άνοδο στο χρηματιστήριο ώσπου φτάσαμε στο 2008 και στην μεγάλη αυτή ύφεση που ζούμε, νωρίτερα απο το 1991 μέχρι το 1999 είχαμε ζήσει μια Bull market μέχρι την πτώση του 1999-2002. Εμείς πρέπει να φερθούμε έξυπνα και να πηγαίνουμε αντίθετα στο κύμα. Τώρα αγοράζουμε με ρευστό που δε θα χρειαστούμε για μερικά χρόνια και απλά κλείνουμε τα αυτιά μας για μερικά χρόνια και μετά από 2-3-4 χρόνια βγαίνουμε και πουλάμε όταν όλα θα είναι ρόδινα και όλοι θα θέλουν να αγοράσουν! Τι να αγοράσουμε όμως; Νομίζω πως πρέπει να αγοράσουμε ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΤΤ και ίσως αν θέλουμε μπορούμε να ρισκάρουμε λίγο σε κάποια μετοχή "ασανσέρ".




Τώρα αν δε θέλουμε να επενδύσουμε στο χρηματιστήριο γιατί φοβόμαστε, γιατί δεν ξέρουμε τι σημαίνει χρηματιστήριο αλλά ακούσαμε ότι το 1999 πολλοί έχασαν τα λεφτά τους και άρα και εμείς φοβόμαστε κτλ, ε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αλλά ακόμα και εσείς τουλάχιστον φερθείτε έξυπνα και κλείστε τα λεφτά σας με προνομοιακά επιτόκια 5-7%.

Το μόνο που σας παρακαλώ είναι να μην είστε τα θύματα που έχουν ρευστό αλλά το έχουν στην τράπεζα με επιτόκιο 1-2%...

Δεν υπάρχουν σχόλια: