Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Μεγάλες ευκαιρίες για αγορά μετοχών!

Νέα πτώση, νέα ευκαιρία για τοποθέτηση...



Παρακάτω σας παραθέτω κείμμενο από το "in.gr"

Οι μετοχές της General Motors, ένας από τους 30 τίτλους του Dow Jones, έχασε 31% της αξίας τους, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Πόλεμο της Κορέας, περισσότερο από μισό αιώνα πίσω.
Τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο, ώστε η αγορά να χάνει το 39% της αξίας της; Πρακτικά, η χρηματοπιστωτική αγορά έχει παγώσει, με τα διατραπεζικά επιτόκια να δείχνουν το μέγεθος της καχυποψίας που επικρατεί. Παράλληλα, οι αγωγές κατάσχεσης κινούνται σε ιστορικά υψηλά και οι απώλειες θέσεων εργασίας αυξάνονται ραγδαία.
Το αποτέλεσμα: Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Dow Jones Wiltshire 5000 Composite Index, που παρακολουθεί σχεδόν το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι σε ένα χρόνο έχει χαθεί κεφαλαιοποίηση ύψους 8,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πανικός και η αβεβαιότητα για μία επερχόμενη παγκόσμια ύφεση περιγράφει την καθημερινότητα στη Γουόλ Στριτ. «Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι απλά πανικόβλητη. Κανείς δεν θέλει να πάρει το οποιοδήποτε ρίσκο. Όλοι απλώς θέλουν να σηκώσουν τα λεφτά τους και να τα βλέπουν κάτω από το στρώμα τους» δηλώνει ο Ντέιβιντ Γουάις, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's στη Νέα Υόρκη.
Τι μπορεί να αλλάξει τώρα, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση. Το βασικό είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Παρά τις σοβαρές προσπάθειες 'πυρόσβεσης' από τις κεντρικές τράπεζες, δεν έχουμε δει ακόμη πτώση του κόστους διατραπεζικού δανεισμού, γεγονός που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες σήμερα» δηλώνει από το Λονδίνο ο Ματ Μπάκλεντ, της CMC Markets.
Εθνικοποίηση μέρους των τραπεζών; «Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα ετίθετο θέμα. Εντούτοις, υπό τις παρούσες συνθήκες, νομίζω ότι οι κυβερνήσει πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν» εκτίμησε ο καθηγητής Σουνγκ, στο California State University.
Μία πιο αισιόδοξη προσέγγιση ακολουθεί ο πρώην επικεφαλής της Fed Αλαν Γκρίνσπαν σε άρθρο σε βρετανική οικονομική επιθεώρηση, κάνοντας λόγο για επικείμενο «ξεπάγωμα» των χρηματοπιστωτικών αγορών, με «πιο πειστικές ενδείξεις, αυτή τη στιγμή εν αναμονή, τη σταθερότητα των τιμών στο στεγαστικό τομέα, που είναι πιθανόν να γίνουν ορατές το πρώτο μισό του 2009».

Δεν υπάρχουν σχόλια: