Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Δε θα πουλήσουμε ποτέ κουφάλα κερδοσκόπε!

Κατά το γνωστό "δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη", εμείς έτσι με αυτό τον τρόπο απαντάμε σήμερα σε όλους εκείνους που τον τελευτείο καιρό θέλουν να αγοράσουν τις μετοχές μας με αντίτιμο ψύχουλα.

Σήμερα το ΧΑΑ έκλεισε στις 2117,41 μονάδες με πτώση 6,11% και η πτώση αυτή κυρίως οφείλεται στην πτώση ή καλύτερα γκρέμισμα της μετοχής της Εθνικής τράπεζας κατά 14,42% κλείνοντας στα 17,80 ευρώ!
17,80 ευρώ! Όταν πριν ένα χρόνο είχε 45 ευρώ και πριν ένα μήνα 30! Γιατί σήμερα την έριξαν στα 17,80 ευρώ; Ξαφνικά η Εθνική τράπεζα δεν αξίζει ως εταιρία; Πολύ αμφιβάλω. Δε νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που πιστεύει πως μπορεί ποτέ να πέσει έξω η Εθνική τράπεζα. Αν εσείς το πιστεύετε, τότε μην αγοράστε μετοχές, αν όμως πιστεύετε πως η Εθνική τράπεζα είναι μία επιχείρηση η οποία βγάζει κέρδος, τότε αγοράστε σήμερα! Δεν είναι παράλογο όλοι οι Έλληνες να λένε συνέχεια πως οι τράπεζες τους έχουν φάει τα λεφτά και πως κερδίζουν πολλά λεφτά και από την άλλη να μη θέλουν να αγοράσουν ένα τμήμα της επειχήρης αυτής! Μα έτσι θα κερδίζουν και αυτοί! Μην ξεχνάτε το μέρισμα που λαμβάνει όποιος έχει μετοχές από κερδοφόρα εταιρία! Αυτή τη στιγμή το μέρισμα είναι μεγαλύτερο από τον τόκο στην τράπεζα! Δηλαδή αντί να έχετε τα λεφτά στην τράπεζα, αγοράζεται μετοχή και κάθε χρόνο πέρνεται ένα ποσό που αντιστοιχεί σε τόκο 5-8% άσχετα αν η μετοχή έχει πέσει ή ανέβει, που φυσικά αν έχει ανέβει και την πουλήσετε τότε έχετε κερδίσει ακόμα περισσότερο!
Βέβαια το ποιο πιθανό είναι πως την Δευτέρα η μετοχή θα σημειώσει άνοδο 10+% οπότε θα νιώσετε πως χάθηκε η ευκαιρία για αγορά. Έτσι είναι αν είστε τυχοδιώκτης. Αν είστε σοβαροί επενδυτές τότε ναι αγοράστε και να είστε σύγουροι πως τα επόμενα χρόνια θα έχετε κερδίσει πολύ. Θα έχετε πετύχει την τέλεια επένδυση για τα χρήματα σας. Αν δω την μετοχή της εθνικής την δευτέρα να πέφτει, τότε θα αγοράσω όσες μπορώ με το λίγο ρευστό που μου έχει απομείνει.
Τέλος σήμερα το ταχυδρομικό ταμιευτήριο έχασε το 3,93% της αξίας του κλείνοντας στα 5,86 ευρώ, σύγουρα το θεωρώ σε αυτή την τιμή ευκαιρία αλλά τώρα μετά την πτώση της εθνικής τράπεζας, όχι, τώρα θα προτιμήσω την εθνική.

Παρακάτω σας παραθέτω μια δήλωση του Μπάφετ η οποία συμπίπτει απόλυτα με τις δικές μου ιδέες! Λέτε να γίνω και εγώ δισεκατομμυριούχος; Τονίζει κι αυτός αυτό που τόσα χρόνια που ασχολούμε με το χρηματιστήριο λέω και εγώ αλλά κανείς δεν με ακούει. Αγοράστε όταν όλοι τα έχουν βάψει μαύρα, όταν όλοι πουλάνε, και πουλήστε όταν όλοι ασχολούνται και είναι αισιόδοξοι! Αυτή η φράση είναι το παν στην αγορά του χρήματος. Μακάρι να κρατήσει λίγο καιρό ακόμα η κρίση ώστε να μαζέψω μετρητό για να μπορέσω να αγοράσω μερίδιο των μεγαλύτερων εταιριών της χώρας μας!


Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ «αγοράζει αμερικανικά» επειδή στοιχηματίζει στο μέλλον των εθνικών επιχειρήσεων, όπως εξηγεί σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη New York Times με τίτλο «Αγοράστε αμερικανικά. Εγώ αυτό κάνω».
Η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία επεκτείνεται στους άλλους τομείς της οικονομίας, θα προκαλέσει «βραχυπρόθεσμα αύξηση της ανεργίας, εξασθένηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και εκφοβιστικούς τίτλους εφημερίδων», γράφει στο άρθρο του.
Αυτός είναι ο λόγος που «αγοράζει αμερικανικές μετοχές», συνεχίζει ο 78χρονος Μπάφετ, ο οποίος εξηγεί αυτό το προφανές παράδοξο: «Ένας απλός κανόνας υπαγορεύει τις αγορές μου: είμαι επιφυλακτικός όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστος όταν οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Και το σίγουρο είναι ότι ο φόβος είναι διαδεδομένος αυτή τη στιγμή και παραλύει ακόμη και σκληραγωγημένους επενδυτές».
Ο Μπάφετ ποντάρει στην επίδραση του χρόνου και υποστηρίζει πως «οι φόβοι σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ευημερία πολλών υγιών εθνικών επιχειρήσεων δεν έχουν νόημα».
«Βραχυπρόθεσμα, τα κακά νέα είναι οι καλύτεροι φίλοι του επενδυτή. Σας επιτρέπουν να αγοράσετε με έκπτωση ένα κομμάτι του μέλλοντος της Αμερικής», προσθέτει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Μακροπρόθεσμα, τα νέα που αφορούν το Χρηματιστήριο θα είναι καλά, προβλέπει ο Μπάφετ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι αγορές των μετοχών μέσα σε ένα μήνα ή ακόμη και σε ένα χρόνο.
«Σε κάθε περίπτωση, το πιθανό είναι ότι η αγορά θα ανέβει kαι αν περιμένετε τον κούκο, η άνοιξη θα έχει περάσει», εκτιμάει ο Μπάφετ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: