Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Οι τιμές παραγωγού έπεσαν αλλά . . .

Πριν 2 χρόνια όταν οι τιμές παραγωγού είχαν ανέβει στα ύψη οι παραγωγοί κρατούσαν όσο μπορούσαν τα προιόντα τους στις αποθήκες τους γιατί ήξεραν πως την επόμενη μέρα θα τα πουλήσουν σε ακόμα υψηλότερες τιμές. Έτσι δημιουργήθηκε μια τεχνιτή έλλειψη και οι τιμές ανέβηκαν ακόμα περισσότερο, με συνέπεια να δούμε τα αγροτικά προιόντα να πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές. Έτσι ξεκίνησε η κρίση. Η αρχή της κάθε κρίσης είναι η ακρίβεια των αγαθών, η άνοδος στις τιμές παραγωγού. Το ίδιο είδαμε να συμβαίνει και με το πετρέλαιο.
Στη συνέχεια μετά την κορυφή των τιμών τον Αύγουστο 2008, άρχισε να σκάει η φούσκα και οι τιμές άρχισαν να πέφτουν δραματικά. Έτσι φτάσαμε τώρα οι τιμές παραγωγού να έχουν πέσει κατά πολύ και ω τι έκπληξη οι παραγωγοί να φωνάζουν γιατί έπεσαν οι τιμές και πχ πέρσυ πούλαγανε με ένα χ ποσό το κιλό ενώ φέτος πουλάνε με χ/2 , χ/3! Δεν έχουν καταλάβει πως οι περσυνές τιμές ήταν πλασματικές και πως ο κόσμος δεν έχει λεφτά και οπότε ο έμπορας πρέπει να αγοράσει φτηνότερα για να πουλήσει και εκείνος με τη σειρά του φτηνότερα ώστε να αγοράσει το προιόν ο καταναλωτής. Η πλάκα είναι πως τα κανάλια και μαζί τους και ο λαός συμπάσχουν με τον παραγωγό γιατί πουλάει φτηνότερα αλλά συχρόνως συμπάσχουν και με τον απλό λαό και θέλουν να αγοράζει φτηνότερα. Και εγώ, αγαπητέ ζωγράφε, απόρω και σκέφτομαι. "Αν ο παραγωγός πουλήσει όσο ακριβά θέλει και ο καταναλωτής αγοράσει όσο φτηνά θέλει, τότε ποιός θα βάλει από την τσέπη του για να βρεθεί η διαφόρα; πχ ο παραγωγός θέλει να πουλήσει 10 ευρώ το κιλό το χ προιόν και ο καταναλωτής θέλει να αγοράσει 5 ευρώ το κιλό, οπότε το χ προιόν ο έμπορας θα το αγοράσει 10 και θα το πουλήσει 5 και πολύ απλά τα 5 ευρώ θα τα βάλει από την τσέπη του."


παρακάτω βλέπετε ένα βίντεο που οι παραγωγοί φωνάζουν γιατί πουλάνε φτηνά! Και, ζωγράφε, αν βιαστείς να μου πεις "καλά κάνουν, να πουλάνε ποιο ακριβά" θα σου απαντήσω πως τότε και εσύ την επόμενη φορά που θα αγοράσεις μπανάνες, να τις αγοράσεις όχι με ένα ευρώ το κιλό αλλά με 3 ευρώ, αλλά τι λέω εσύ όλο στοιχήματα μπανάνες κερδίζεις οπότε δεν αγοράζεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια: