Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Πετρέλαιο

Όπως έχω γράψει και πριν αρκετό καιρό, οι τιμές του πετρελαίου αναμένονταν να πέσουν λόγω της κρίσης. Όπως έχω γράψει, όλα τα πρώτα αγαθά θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Ήδη το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το πετρέλαιο, κτλ πλέον πωλούνται πολύ φτηνότερα. Άλωστε η αντιμετώπιση της κρίσης θα γίνει εφικτή μόνο με φτηνά αγαθά. Σε 1-2 χρόνια θα γυρίσουμε σε ανάπτυξη και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς της δεκαετίας που διανύουμε και φυσικά η ανάπτυξη αυτή θα βασιστεί για άλλη μία φορά στα φτηνά αγαθά. Το πετρέλαιο σήμερα έπεσε στα 32$ και λαμαβάνοντας υπόψην και ότι το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,399$, πλέον προκύπτει πως το βαρέλι κοστίζει μόλις 23ευρώ! Το καλοκαίρι είχε φτάσει στα 147$ και 93ευρώ! Πλέον είμαστε στο ένα τρίτο της τιμής! Οπότε η αμόλυβδη σύντομα θα πέσει στα 60 λεπτά και θεωρώ πως και 50 λεπτά μπορεί να τη δούμε. Ποιο κάτω όχι. Τα 30-40$ το βαρέλι είναι μία τιμή που θα μας απασχολήσει αρκετό καιρό. Κάτω από τα 30$ δε πρόκειται να το δούμε όπως και πάνω από τα 50. Τουλάχιστον για ένα χρόνο το όριο τιμών που θα κινηθούμε είναι το 30-50$. Επίσης όσοι έχετε $ πουλήστε τα γιατί 1,4 είναι τώρα η ισοτιμία και προβλέπω να πάει στα 1,6 μέχρι το 2010. Η κίνηση του $ έναντι του ευρώ ήταν απλά λόγω της κρίσης και του μαζικού ξεπουλήματος των ευρωπαικών μετοχών από αμερικάνικα funds με συνέπεια στη συνέχεια να αλλάζουν τα ευρώ με $ και συνεπώς να πέφτει το ευρώ έναντι του $.
Βασικά ναι είμαι απαισιόδοξος για το άμεσο μέλον καθώς είμαι σύγουρος πως το 2009 θα δούμε μαζικές απολύσεις και φτώχια αλλά το ίδιο σύγουρος είμαι πως το 2010 θα αρχίσει έντονη ανάκαμψη και θα έρθουν πολύ καλύτερες μέρες. Είναι απλοί οι κύκλοι που κάνει η ζωή. Όταν το 2007-2008 βλέπαμε τα βασικά αγαθά να αυξάνουν την αξία τους 2-3-4 φορές, έπρεπε να περιμένουμε πως θα έρθει μεγάλη κρίση. Επίσης όταν πλέον η κρίση ήρθε στην πόρτα μας, έπρεπε να καταλάβουμε πως επέρχεται "αναγκαστική" μείωση των τιμων, όπως και έγινε. Ναι είναι αλήθεια πως την κρίση δεν την περίμενα αλλά μετά το καλοκαίρι κατάλαβα τι θα επακολουθήσει και πλέον έχω πέσει μέσα στις προβλέψεις για φτηνό πετρέλαιο, σιτάρι κτλ.
Και τελειώνοντας, μην ξεχνάτε πως 12 ευρώ την μετοχή της Εθνικής μας τράπεζας δε θα την βρείτε ξανά. Αγοράστε τώρα με ότι σας περισεύει και μην εκπλαγείται όταν σε 2-5 χρόνια θα τις πουλάτε 50 ευρώ! Αντιθέτως αν θέλετε να αγοράσετε οικόπεδο ή σπίτι, περιμένετε 1-2 χρόνια. Η κρίση και συνεπώς η πτώση των τιμών θα επέλθει με καθυστέρηση στον κλάδο των κατασκευών, όπως πάντα. Σε 2 χρόνια τα απούλητα σπίτια των εργολάβων ,θα σας παρακαλάνε να τα αγοράσετε! Οπότε αγοράστε σήμερα μετοχές και σε 2 χρόνια όταν θα έχετε ήδη κερδίσετε από τις μετοχές αγοράστε τα φτηνά πλέον σπίτια!


PS: Ακόμα και οι στρατιώτες είναι άνθρωποι... μην πυροβολείτε τους αστυνομικούς επειδή ένας είναι δολοφόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: