Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Οι κύκλοι . . .

Μπορεί να μην είμαι 80 ετών αλλά διαβάζοντας την ιστορία και παρακολουθώντας τα κεκτηνόμενα τα τελευταία 20 χρόνια που άρχισα να καταλαβαίνω τι γίνεται γύρω μου, έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Η ζωή κάνει κύκλους.
Όλα και όλοι έχουν αρχή μέση και τέλος. Έτσι και τα τελευταία 5 χρόνια είδαμε πρώτα τα προιόντα να ανεβαίνουν σε τρελές τιμές (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, πετρέλαιο) και μετά την άνοδο των τιμών των "τελικών" προιόντων που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ. Παντού ακρίβεια, μουρμούρα για τις υψηλές τιμές και αναγκαστικά όσοι μπορούσαν ανέβαζαν και τις δικές τους τιμές σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις ζημιές. Έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο τα πάντα να είναι ακριβά, πολύ ακριβά. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνεια βάζοντας υποθήκη ακόμα και το σπίτι μας. Δυστυχώς όμως η κατάσταση αντί να βελτειώνεται, συνέχισε να επιδεινώνεται και οι τιμές να σκαρφαλώνουν στα ύψη. Έτσι φτάσαμε να χρωστάμε όλοι στις τράπεζες ελπίζωντας σε αποκλιμάκωση των τιμών η οποία δεν ήρθε ποτέ. Καταλίξαμε να αγοράζουμε 150$ το βαρέλι το πετρέλαιο και τα προιόντα του παραγωγού έφτασαν σε ακόμα ψηλότερες τιμές. Πλέον τα εισοδήματα πολλών οικογενειών δεν έφταναν για να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα τους, πόσο μάλον να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Οπότε οι τράπεζες άρχισαν τις κατασχέσεις σπιτιών και αυτοκινήτων. Ξαφνικά το τελευταίο έτος αυξήθηκαν πάρα πολύ τα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια με συνέπεια να υπάρχει υπερπροσφορά. Από την άλλη, λόγω έλειψης ρευστού, είχαμε μείωση της ζήτησης για αγορά. Οι τράπεζες δεν μπορούσαν πλέον να πουλήσουν τα ακίνητα που είχαν κατασχέσει ούτε και σε χαμηλές τιμές με συνέπεια να μην πέρνουν πίσω ούτε καν τα χρήματα που είχαν δανείσει! Πολλές τράπεζες έφτασαν να χρεωκοπήσουν. Το πρόβλημα μεγάλωσε γιατί πολύ απλά λόγω της μείωσης των τιμών των ακινήτων, κάποιος που είχε δανιστεί ένα χ ποσό από την τράπεζα και είχε αγοράσει ένα σπίτι με τ οχ αυτό ποσό, τώρα έβλεπε πως του απομένει να πληρώνει για 20 χρόνια το ψ ποσό των δόσεων που εντωμεταξύ είχε αυξηθεί, για να φτάσει στο τέλος να έχει πληρώσει για αυτό το ακίνητο ένα ποσό πολλαπλάσιο της σημερινής του αξίας! Επιπλέον έβλεπε πως το ακίνητο του χάνει συνέχεια την αξία του λόγω της πτώσης των τιμών. Οπότε ακόμα και να είχε τα χρήματα της δόσης, προτιμούσε να χάσει το ακίνητο και να πάψει να χρωστάει στην τράπεζα. Μετά έβρισκε ένα παρόμοιο σπίτι να νοικιάσει με πολύ λιγότερα χρήματα από την δόση που έδινε πριν, ή έπερνε νέο δάνειο από άλλη τράπεζα και αγόραζε ένα παρόμοιο με πριν σπίτι. Το νέο αυτό όμως δάνειο ήταν μικρότερο όγω της μεγάλης πτώσης των τιμών των ακινήτων. Έτσι και η μηνιαία δόση ήταν μικρότερη ενώ η οικογένεια του ζούσε σε παρόμοιο με πριν σπίτι.
Επίσης τον τελευταίο χρόνο έφτασαν και οι καταναλωτές στο αμήν λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των αγαθών και σταμάτησαν την υπερκατανάλωση με συνέπεια τα εργοστάσια να μην πουλάνε και συνεπώς να απολύουν και έτσι να αυξάνεται η ανεργεία και να μειώνεται περαιτέρω η αγοραστική δύναμη της δυτικής οικογένειας. Φαύλος κύκλος δηλαδή.



Συνέπεια όλων αυτών, τελική συνέπεια, είναι αυτό που ζούμε εδώ και 2 μήνες. Η κατάρευση των χρηματιστηρίων, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργείας.
Επειδή όμως η ζωή κάνει κύκλους, τώρα που μπήκαμε στην ύφεση αναγκαστικά μειώθηκε η ζήτηση για τα προιόντα παραγωγού (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι κτλ) και γιατο πετρέλαιο. Έτσι πλέον εδώ και 2 μήνες βλέπουμε μεγάλη μείωση στις τιμές τους. Για παράδειγμα το πετρέλαιο από τα 150$ που το είδαμε να φτάνει το καλοκαίρι, πλέον το αγοράζουμε με 50-55$! Η πτώση αυτή θα συνεχιστεί. Σύντομα θα δούμε και είδη πρώτης ανάγκης σε χαμηλότερες τιμές. Ήδη βλέπουμε προσφορές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και μειώσεις στις τιμές των πακέτων διακοπών των τουριστικών γραφείων.
Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση. Η μείωση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης όπως γάλα, σιτάρι, ρύζι, πετρέλαιο. Αυτή η μείωση θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση. Τα χρήματα θα φτάνουν για αγορά περισσότερων αγαθών και θα αυξηθεί ξανά η κατανάλωση. Η κοινωνία μας βασίζεται στην κατανάλωση. Όσο μειώνεται η κατανάλωση μπαίνουμε σε ύφεση, ενώ όσο αυξάνεται έχουμε ανάπτυξη.
Τι κάνουμε εμείς αυτή την επόχη μέχρι να περάσει η κρίση; Πολύ απλά προσέχουμε να έχουμε ρευστό για κάθε ανάγκη. Επίσης τοποθετούμε ένα μέρος του ρευστού μας σε μετοχές καθώς είναι ο μόνος τρόπος επένδυσης που σήμερα αξίζει να επενδύσει κάποιος. Τα ακίνητα θα αργήσουν να δώσουν αποδόσεις και καταθέσεις ταμιευτηρίου ποτέ δεν έδωσαν μεγάλα κέρδη. Οπότε δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να επενδύσουμε σε κερδοφόρες εταιρίες που τώρα η αποτίμηση τους έχει πέσει πολύ στο χρηματιστήριο αλλά αξίζουν ως εταιρίες και συνεπώς μετά την κρίση θα μας δώσουν υπερκέρδη.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Δεν φοβόμαστε!

Ελπίζω να αγοράσατε προχτες στα 15 ευρώ. Αν δεν αγοράσατε, σε περίπτωση πτώσης της μετοχής την Δευτέρα, αγοράστε άφοβα. Η κρίση δεν έφυγε, η ανάκαμψη δεν άρχισε αλλά την μετοχή της Εθνικής τράπεζας στα 15 ευρώ την αγοράζουμε. Μέχρι τώρα εδώ και 20 μέρες κατάφερνα να προβλέπω την τάση της αγοράς. Σήμερα όμως δε ξέρω τι θα γίνει την Δευτέρα. Ίσως δούμε ένα ραλάκι που θα ανεβάσει την Εθνική τράπεζα στα 20-25 ευρώ. Ίσως όμως δούμε και πτώση...
Σε κάθε περίπτωση δεν φοβόμαστε γιατί ότι και να γίνει τώρα, η αγορά της μετοχής στα 15 ευρώ, αργά η γρήγορα θα μας φέρει κέρδη και μετά θα ζήσουμε και εμείς το φαινόμενο Lurpack...

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Νέα ράλι ανόδου;

Όπως είχα πει, την Τρίτη από τη στιγμή που είδαμε την μετοχή της Εθνικής τράπεζας να πέφτει, έπρεπε να πουλήσουμε. Αυτό κάναμε και έτσι κατοχυρώσαμε τα κέρδη μας και αποκτήσαμε ρευστότητα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη είχαμε νέες απώλιες για τον γενικό δείκτη αλλά και για την Εθνική τράπεζα. Έτσι χτες ξαναγοράσαμε στα 15 ευρώ μετοχές της Εθνικής τράπεζας και τώρα αναμένουμε την θετική αντίδραση. Πιστεύω μετά το χτεσινό θετικό κλείσιμο της Αμερικής, πως σήμερα μπορεί να δούμε μία έντονη ανοδική κίνηση με την Εθνική τράπεζα να σημειώνει ακόμα και πάνω από 10% άνοδο. Χτες έκλεισε στα 15,18 ευρώ με πτώση 6,64%. Υπομονή και τόλμη είναι οι αρετές που πρέπει να έχουμε για να κερδίσουμε.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Φεύγω . . .


Το αποφάσισα. Φεύγω. Θα πάω να ζήσω στον Καναδά, δίπλα σε μία λίμνη, ένα ποταμάκι, ένα βουνό. Θα φτιάξω μία φάρμα με ζώα για να έχω κρέας και γάλα και θα ψαρεύω στην λίμνη για να τρώω φρέσκα ψάρια. Θα έχω και δορυφορικό ίντερνετ για να έχω επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο, να βλέπω καμιά ταινία, να μορφώνονται τα παιδιά μου κτλ. Από εκεί και πέρα όμως, καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Μόνο μία φορά τον μήνα το καλοκαίρι που θα λιώνει το χιόνι, θα πηγαίνω στο κοντινότερο χωριό για προμήθειες.

Τέλος η γραφειοκρατία, οι δόσεις για το νέο αυτοκίνητο που δεν χρειαζόμασταν αλλά μας έπεισαν "αυτοί" πως το χρειαζόμαστε, τέλος και οι δόσεις για το νέο μεγαλύτερο σπίτι που δε χρειαζόμασταν, τέλος ακόμα και το δάνειο που πήραμε πέρσυ για τις διακοπές στο νησί. Τέλος οι λογαριασμοί του κινητού που μας έπεισαν "αυτοι" πως χωρίς αυτό δε ζούμε, τέρμα και τα καμμένα λεφτά σε καύσιμα, τέλος και τα τέλη κυκλοφορίας, οι ασφάλιες, τέλος και το μποτιλιάρισμα, η εφορία και η ΔΕΗ. Τέλος και οι εκλογές, οι πολιτικοί και η πολιτική. Τέλος το άνχος, τα goody's, η μπουγάτσα, ...όχι μπουγάτσα θα πάρω κατεψυγμένη και θα ψήνω μόνος εκεί, τέλος όμως η ουρά στις τράπεζες, το κτηματολόγιο. Τέλος και το μποτιλιάρισμα, τέλος οι ανίκανοι τροχονόμοι, τέλος οι δήθεν, τέλος έτσι, τέλος και οι αλλιώς. Τέλος όλα όσα "αυτοί" μας έπεισαν πως χρειαζόμαστε και πλέον έχουμε κάνει δύσκολη τη ζωή μας.
ΤΕΛΟΣ Η ΤΡΕΛΑ.


PS: Όποιος θέλει ας με ακολουθήσει.

Σκοτώθηκε από το φέρετρο του άνδρα της . . .

Βραζιλία - 67χρονη σκοτώθηκε από το φέρετρο του άνδρα της
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 15:30

Τραγικό θάνατο βρήκε μία γυναίκα στη Βραζιλία όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από το φέρετρο του άνδρα της. Το απίστευτο δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 110 χλμ νότια του Πόρτο Αλέγκρε, στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.
Όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, την ώρα που η 67χρονη χήρα κατευθυνόταν στο νεκροταφείο για την κηδεία του άνδρα της (είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή το προηγούμενο βράδυ), ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στη νεκροφόρα με αποτέλεσμα το φέρετρο να χτυπήσει με δύναμη το κεφάλι της.
Η 67χρονη που καθόταν στη θέση του συνοδηγού βρήκε ακαριαίο θάνατο.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Δε θα σταματήσουμε ποτέ

να ανεβαίνουμε!
Σήμερα είχαμε άλλη μία μέρα που μας πρόσφερε κέρδη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,98% και η μετοχή της Εθνικής τράπεζας σημείωσε νέα άνοδο με 6,01% κλείνοντας τελικά στα 19,40 ευρώ και το ΤΤ στα 5,94 ευρώ με άνοδο 3,12%.
Αύριο φοβάμαι πως θα διορθώσουμε και μάλον θα πρέπει να πουλήσουμε. Δυστυχώς αν όντως αύριο πέσουμε, θα σημαίνει πως η Εθνική έπρεπε να δωθεί πριν λίγες μέρες όταν και είχε φτάσει στα 20,50 ευρώ. Δεν πειράζει, ας την δώσουμε τώρα και όταν βρούμε την ευκαιρία, την ξαναγοράζουμε. Αντιθέτως αν αύριο δούμε νέα άνοδο, τότε δεν πουλάμε. Όπως έχω τονίσει από την ημέρα που αγοράσαμε στα 12-15 ευρώ, ο στόχος για πώληση ήταν τα 20 ευρώ. Αλλά μετά την μη πώληση πριν λίγες μέρες, όταν έφτασε στον στόχο των 20 ευρώ, και μετά την νέα άνοδο που έχουμε, πλέον σκεφτόμαστε το επόμενο "σκαλοπάτι". Τα 24-25 ευρώ. Οπότε αν αύριο ανεβαίνουμε, δεν πουλάμε αλλά περιμένουμε να αγγίξουμε τα 23-25 ευρώ, αν όμως πέφτουμε, πουλάμε για να πάρουμε τα κέρδη μας.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Άνοδο μετά την διόρθωση


Την Παρασκευή είχαμε άνοδο μετά από την πτώση της Τετάρτης και της Πέπτης.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2107,10 μονάδες με άνοδο 1,77% και η μετοχή μας έκλεισε στα 18,30 ευρώ με άνοδο 4,57%. Καλή αντίδραση είχαν και τα Ελληνικά πετρέλαια και το ΤΤ.

Αύριο δεν ξέρω τι θα δούμε. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Μπορεί να δούμε νέα άνοδο αλλά μπορεί να αρχίσει και η πτώση. Ένα σενάριο που θεωρώ πιθανό είναι να δούμε άνοδο αυτή την εβδομάδα που θα φέρει την μετοχή της Εθνικής τράπεζας στα 25 ευρώ οπότε και θα πουλήσουμε ΟΛΟΙ. Η συνέχεια σύγουρα θα είναι επιστροφή της μετοχής σε χαμηλότερα επίπεδα. Η κρίση δεν πέρασε οπότε περιμένω να δω την μετοχή να γυρνάει στα 15 ευρώ ή ακόμα και στα 11 ευρω. Οπότε ας πουλήσουμε στα 23-25 και μετά υπομονή, θα αγοράσουμε όταν ξαναπέσει στα 12-15 ευρώ.

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Το βασίλειο των ουρανών


Είναι μια εκπληκτική ταινία που είχα την τύχη να δω πριν λίγα χρόνια cinema. Την Κυριακή 2100 θα την δούμε σε πρώτη πανελλήνια προβολή στον ANT1. Μην την χάσετε, θα χάσετε. Μου άρεσε πάρα πολύ και θεωρώ πως αδικήθηκε όταν βγήκε στις αίθουσες. Μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα και να πάρει και πολλά όσκαρ. Δείτε την!

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Διόρθωση

Όπως είχα πει χτες, σήμερα έπρεπε να πουλήσουμε. Η εθνική τράπεζα έφτασε μάλιστα μέχρι τα 20,50 ευρώ με άνοδο 4% για να κλείσει τελικά στα 19,04 με πτώση 4,32%. Τα ελληνικά πετρέλαια έκλεισαν με πτώση 0,29% ενώ το ταχυδρομικό ταμιευτήριο έκλεισε με άνοδο 8,48% στα 6,14 ευρώ! Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλιες 0,38% στις 2221,02 μονάδες.
Ελπίζω να ακολουθήσατε την συμβουλή μου και να πουλήσατε σήμερα και μάλιστα όταν η μετοχή της Εθνικής τράπεζας ήταν σε άνοδο 4%. Αν όχι, δεν πειράζει. Αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή, θα δούμε την μετοχή της να ξεπερνάει τα 20-21 ευρώ οπότε πουλάτε τότε.

Συνέχιση της ανόδου

Με την Εθνική τράπεζα να κλείνει στα 19,90 ευρώ με άνοδο 10,68% και τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 5,24% στις 2229,59 μονάδες!
Ο στόχος που είχαμε θέσει των 20 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας επιτεύθει και τώρα νομίζω ήρθε η ώρα να πουλήσουμε. Τις επόμενες μέρες ας καταγράψουμε τα κέρδη μας όσοι έχουμε μετοχές και όχι ρευστότητα. Οι υπόλοιποι που έχετε ρευστότητα και μοναδικές μετοχές αυτές που πήρατε πριν 10 μέρες, θα πουλήσετε στα 25-30 ευρώ.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Κύριοι κερδοσκόποι,


παρακαλώ μην παρακολουθείτε αυτά που γράφω. Τον τελευταίο διάστημα, υπάρχουν έντονες φημολογίες πως η αγορά αντιδρά σύμφωνα με όσα διαβάζουν εδώ κάπιοι "μεγάλοι παίκτες" του χρηματιστηρίου. Επειδή δε θα τους κάνω την χάρη, θα πω πως και αύριο η αγορά θα συνεχίσει την διόρθωση της προς τα επάνω.

Σήμερα είχαμε άνοδο του γενικού δείκτη κατά 2,83%, η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έκλεισε στα 17,98 ευρώ (5,15%) ενώ είχε φτάσει μέχρι και τα 18,70 ευρώ ενδοσυνεδριακά, τα ελληνικά πετρέλαια 6,76 ευρώ (4,32%) και το ταχυδρομικό ταμιευτήριο σημείωσε άνοδο 8,64% κλείνοντας στα 5,28 ευρώ.

Αύριο φοβάμαι μήπως δούμε μία διόρθωση αλλά λόγω των αμερικάνικων εκλογών θεωρώ πιθανή μία ακόμα ανοδική συνεδρίαση. Πάντως όσοι είχατε αγοράσει μαζί μου όταν σας προέτρεψα, νομίζω πως τώρα ήρθε η ώρα για πώληση και κατοχύρωση κερδών, εκτός αν δεν έχετε άλλες μετοχές στο χαρτοφυλάκιο σας και θέλετε να τις κρατήσετε ως μακροπροθεσμη επένδυση. Τότε δεν παρακολουθείτε το χρηματιστήριο για τα επόμενα 3-4 χρόνια και μόνο τότε ξαναβλέπετε τις τιμές και πουλάτε περιμένοντας για την επόμενη μεγάλη κρίση. Αλλιώς αν είστε ένας από τους καμένους επενδυτές και έχετε μετοχές στο χαρτοφυλάκιο σας που δεν πουλάτε για να μην καταγράψετε ζημίες, τότε ναι πουλήστε τώρα τις μετοχές που πρόσφατα αγοράσατε και σημειώνουν κέρδος. Αύριο ίσως είναι η μέρα που πρέπει να βγούμε. Αν όχι αύριο, τότε τις επόμενες μέρες θα πρέπει να βγούμε. Εγώ θα περιμένω λίγο τις εκλογές και θα πουλήσω την Τετάρτη ή το αργότερο την Παρασκευή οπότε και προβλέπω να ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια λόγω της συνόδου για την αντιμετώπιση που θα λάβει μέρος εκείνη την ημέρα. Οπότε Παρασκευή το αργότερο βγαίνουμε. Ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε ανοδικές συνεδριάσεις και η μετοχή της Εθνικής τράπεζας να αγγίξει τα 20-22 ευρώ.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Φυσικά ΚΑΙ την Παρασκευή είχαμε άνοδο


Τόσο ο γενικός δείκτης όσο και η μετοχή της Εθνικής τράπεζας, έδειξαν χαρακτήρα την Παρασκευή καθώς το πρωί σημείωναν πτώση αλλά τελικά έκλεισαν με ικανοποιητικά κέρδη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2060,31 με άνοδο 2,5% και η Εθνική τράπεζα στα 17,10 ευρώ με άνοδο 4,01%. Επίσης θεαματική άνοδο είχε και μία ακόμα μετοχή που σας έλεγα από την προηγούμενη εβδομάδα πως αξίζει να αγοράσετε. Η μετοχή των Ελληνικών πετρελαίων σημείωσε άνοδο 11,72% και έκλεισε στα 6,48 ευρώ.

Αύριο περιμένουμε νέα άνοδο και μάλον προβλέπεται μία ανοδική εβδομάδα που θα μας οδηγήσει αρκετά ψηλότερα και αν πιάσουμε την τιμή στόχο των 20 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας τότε μπορούμε να πουλήσουμε και να περιμένουμε την επόμενη διόρθωση για να ξαναμπούμε στην αγορά.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Σμύρνη 1922




Αφορμή για να γράψω ορισμένα λόγια για την μεγάλη καταστροφή, στάθηκε η σειρά "Μηχανή του χρόνου" που είδα σήμερα.

Το 1919 ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Σμύρνη που είχε 140,000 Έλληνες, 80,000 Τούρκους, 10,000 Αρμένιους και μερικές 10,000 Εβραίους (πολλοί ιστορικοί δίνουν άλλη πληθυσμιακή κάλυψη αλλά ο μέσος όρος είναι περίπου αυτός που έδωσα). Η χειρότερη και φτωχότερη συνοικία ήταν αυτή των Τούρκων. Οι Έλληνες και οι Αρμένιοι είχαν προοδέψει πολύ λόγω του εμπορίου, καθώς η Σμύρνη αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του τότε γνωστού κόσμου.

Τότε το 1919 όλη η Ελλάδα ζούσε το θαύμα. Ο στρατός πετούσε από νίκη σε νίκη και οι σύμμαχοι ήταν σύμμαχοι. Το 1922 ο Ελληνικός στρατός είχε φτάσει στα βάθη της Τουρκίας και προχωρούσε προς την Άγκυρα. Γιατί; Γιατί δεν σταματήσαμε όταν πήραμε τα παράλια της Μικράς Ασίας; Οι σύμμαχοι φένεται μας είχαν τάξει το κάτι παραπάνω. Ίσως μας έφαγε η απληστία...

Το 1922 οι Έλληνες στρατιώτες είχαν κουραστεί και είχαν φτάσει τόσο βαθιά στην Τουρκία που ο ανεφοδιασμός ήταν δύσκολος, σχεδόν αδύνατος και το Ελληνικό κράτος φτωχό καθώς ήταν δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Στην ουσία μου φένεται πως ο στρατός μας αφέθηκε στην τύχη του. Οι Τούρκοι, δεχόμενοι και εξωτερική βοήθεια, άρχισαν την προέλαυση προς τα παράλια. Τον Σεπτέμβριο του 1922 στην Σμύρνη άρχισαν να φτάνουν πολλοί Έλληνες στρατιώτες εξαθλιωμένοι και πρόσφυγες από τις πόλεις της ενδοχώρας. Μέχρι τις 25/8/1922 όλος ο Ελληνικός στρατός είχε φύγει από την Σμύρνη αλλά δε συνέβει το ίδιο με τους Έλληνες κατοίκους, ίσως η Ελληνική κυβέρνηση νόμιζε πως οι Τούρκοι θα άφηναν τους Έλληνες που ζούσαν εκεί χιλιάδες χρόνια, να ζήσουν. Οι πολίτες περίμεναν τη μοίρα τους. Το Σάββατο 27/8/1922 οι πρώτοι Τσέτες ιππείς μπήκαν στην Σμύρνη και άρχισαν τους βιασμούς, τις ληστίες τους φόνους. Την ίδια μέρα όλοι οι ιερείς σφαγιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Ανάμεσα τους και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Την επομένη, οι σφαγές συνεχίστηκαν και οι ανήμποροι να αντιδράσουν πολίτες, προσπαθούσαν να σωθούν τρέχοντας να κρυφτούν ή προσπαθώντας να βρουν ένα πλοίο να τους πάει απέναντι σε κάποιο Ελληνικό νησί. Μάταια. Όλοι τους είχαν αφήσει στην τύχη τους. Ακόμα και η Ελλάδα δεν έστειλε, όπως όφειλε, όλο το στόλο να τους παραλάβει και τον στρατό να τους προστατέψει. 30/8/1922 οι Αρμένιοι έχουν ταμπουρωθεί στην συνοικία τους και προσπαθούν να πολεμήσουν. Τότε οι Τούρκοι έβαλαν φωτιές στην Αρμένικη κοινότητα για να τους κάψουν ζωντανούς. Η φωτιά γρήγορα εξαπλώθηκε και τελικά έκαψε όλη την πόλη εκτός φυσικά της Τούρκικης κοινότητας. Υπάρχουν μαρτυρίες από Έλληνες πυροσβέστες πως οι μάνικες τους ήταν κομμένες και μαρτυρίες από Έλληνες αλλά και ξένους πως είδαν τούρκους να βάζουν τις φωτιές (αυτό το αναφέρω γιατί αργότερα οι Τούρκοι κατηγόρησαν τους Έλληνες για τις φωτιές).

Στις 3/9/1922 οι Έλληνες ήθελαν να φύγουν από την πόλη αλλά στα λιμάνια τα πλοία των "συμμάχων" δεν δεχόντουσαν να τους βοηθήσουν. Οι Τούρκοι συνέχιζαν απτόητοι τους βιασμούς των νεαρών γυναικών και τις δολοφονίες των αντρών. Τελικά λίγες μέρες μετά οι Τούρκοι δέχτηκαν να έρθουν στο λιμάνι Ελληνικά πλοία και να παραλάβουν τους πολίτες. Από τις 11/9 εώς τις 17/9, 250,000 Έλληνες κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα. Η καταστροφή της Σμύρνης ήταν πλέον γεγονός. Οι "σύμμαχοι" για άλλη μία φορά μας άφησαν και έφυγαν στην ποιό κρίσημη στιγμή.

Από ιστορικές αναφορές βρήκα πως ο αμερικάνος πρόξενος ήταν από τους λίγους που βοήθησαν Έλληνες και μάλιστα έφυγε από τους τελευταίους από την πόλη βοηθώντας όσους μπορούσε.



Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες και μερικά βίντεο που δείχνουν την καταστροφή. Επίσης στο αρχείο της ΕΡΤ υπάρχουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που επέζησαν την καταστροφή. Ελπίζω να μην ξεχάσουμε ποτέ και τα παιδιά μας να μάθουν την αλήθεια. Ελπίζω κάποια στιγμή να πάω να δω τον Πόντο, την Τραπεζούντα, την πόλη των προγόνων μου, και κάποια στιγμή οι τόποι αυτοί να ξαναγίνουν δικοί μας. Οι τάφοι των προγόνων μας εκεί είναι, οι εκκλησίες μας εκεί είναι, το χώμα μας εκεί είναι και μας περιμένουν.