Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Σκατά στα μούτρα σας . . .


Με αφορμή την σημερινή εκπομπή του Χατζηνικολάου στο ALTER με θέμα το ΕΣΥ ,ΕΓΩ ΑΥΤΟΙ ή όπως αλλιώς λέγεται το εθνικό σύστημα υγείας εχώ να δώσω ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που πήγαν στην εκπομπή με τις γραβάτες και τα ταγιέρ τους.
ΒΡΕ ΔΕ ΠΑΤΕ ΝΑΓΑΠΗΘΕΙΤΕ;
Βαρέθηκα να ακούω ΆΣΧΕΤΟΥΣ να μιλάνε για την υγεία. Ας ακούσουν τους ιατρούς, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς και όχι την Γεννηματά και τους άλλους. Δεν μπορώ να ακούω το Πασοκ να μιλάει για το τι δεν έκανε η ΝΔ όταν τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν λόγω του πράσινου διορισμού στα νοσοκομεία πριν χρόνια την χρυσή πράσινη εποχή του '80. Δυστυχώς για την έλειψη προσωπικού δεν φταίει η κανείς παρά μόνο η μη εργατικότητα του υυπάρχοντως προσωπικού. Γιατί όλες οι νοσοκόμες φεύγουν με αναρρωτική άδεια από τον πρώτο μήνα κύησης; Γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι που πηγαίνουν στην δουλειά στις 9 και άλλοι που φεύγουν στις 1; Ας ρωτήσουν κανέναν εργαζόμενο και μάλον θα έλεγα ιατρό για να μάθουν τι φταίει. Δεν μπορώ να ανεχτώ τους φυσικοθεραπευτές να λένε "είμαστε λίγοι" και όμως να δουλεύουν μόνο από τις 9 εώς τις 1300. Δεν μπορώ να ακούω τις νοσηλεύτριες να λένε πως είναι λίγες όταν φεύγουν νωρίτρα, έρχονται αργότερα, παίρνουν άδειες με κάθε ευκαιρία, και κατά διαβολική σύμοτωση όλες έχουν επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και άρα αναρρωτική άδεια από τον δεύτερο μήνα. Δεν αντέχω να ακούω για τις αναμονές στα επείγοντα στις εφημερίες, όταν όλοι οι έλληνες πηγαίνουν για το παραμικρό στα επείγοντα και έτσι ανεβάζουν την αναμονή και στερούν τον ιατρό από κάποιον που έχει πραγματικά ανάγκη την επείγουσα ιατρική φροντίδα. Πολλές φορές αρνήθηκα να εξετάσω ασθενή που είχε έρθει στα επείγοντα με πρόβλημα μη επείγον για να εξετάσω κάποιον άλλον που περίμενε με επίγον πρόβλημα. Το τι άκουγα από αυτόν που δεν είχε το επείγον πρόβλημα δεν περιγράφεται. Και να ξέρετε πως συνήθως αυτοί που έχουν επείγον πρόβλημα έχουν και μεγαλύτερη υπομονή ενώ όσοι έρχονται απλά "έτσι" δεν έχουν καθόλου υπομονή. Εδώ θυμάμαι ένα περιστατικό που είχα την τύχη να ζήσω στα 16 μου. Περιμέναμε στην στάση το λεωφορείο΄, ήταν μεσημέρι και είχε πολύ κόσμο. Ξαφνικά ήρθε ένα λεωφορείο το οποιό ήτνα γεμάτο. Άρχισαν να μπαίνουν μερικοί αλλά δεν χωρούσαμε όλοι. Ένας κύριος 50άρης όλη την ώρα φώναζε ¨άντε ρε παιδιά πάντε λίγο ποιο μέσα να χωρέσουμε και εμείς". Κάποια στιγμή κατάφερε να μπει και αυτός. Τότε, παρόλο που έξω είχαν μείνει 10 άτομα, γύρισε και είπε "έλα φτάνει δεν χωράνε άλλοι, οδηγέ ξεκίνα"! Δηλαδή ο καθένας κοιτάει να βολευτεί και μόλις βολευτεί δεν τον ενδιαφέρουν τι θα απογίνουν οι άλλοι. Έτσι και στα επείγοντα όταν είναι έξω βιάζονται, όταν μπουν μέσα θέλουν να ρωτήσουν τον ιατρό ακόμα και για τοχρόνιο πρόβλημα τους αδιαφορώντας για τους άλλους που περιμένουν. Κωλοείδος είμαστε οι άνθρωποι.
Δεν αντέχω να ακούω κανέναν πολιτικό να λέει βλακίες, ούτε το Πασοκ ούτε η ΝΔ ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ας πάρουν μερικά νέα άτομα που δούλεψαν σε νοσοκομεία και ας μάθουν τι συμβαίνει στα νοσοκομεία γιατί αποδεικνύεται πως δεν ξέρουν. ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ. Γιατί δεν κάθεται ο διοικητής του νοσοκομείου στην είσοδο και όποιον εργαζόμενο βλέπει να φεύγει νωρίτερα να τον απολύει; Τόσο δύσκολο είναι; Γιατί δεν προσλαβάνονται ιατροί ώστε να αντιμετωπισθεί η έλλειψη ιατρών; Γιατί οι μόνοι που είναι λίγοι, είναι οι ιατροί αφού είναι οι μόνοι που δουλεύουν 140 ώρες την εβδομάδα. Και δε μιλαώ για όλες τις ειδικότητες αλλά για συγκεκριμένες ειδικότητες.
Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν οι πολιτικοί τι πρέπει να αλλάξει στην Υγεία;
ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΡΕ!
ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΡΕ!
Όταν το 1998 ξεκίναγα να δουλεύω σας ιατρός, δεν πίστευα στα μάτια μου με αυτά που έβλεπα. Και το ποιό εντυπωσιακό είναι πως όταν εξέφραζα την αποροία μου για την κατάντια της Υγείας, όλοι μου έλεγαν πως όλα είναι καλά. Όλοι θεωρούσαν αυτονόητο πως ο ιατρός οφείλει να δουλεύει 32 ώρες συνεχόμενα δίχως ξεκούραση! Και εγώ απορούσα και συνεχίζω να απορώ ακόμα και σήμερα, 10 χρόνια μετά και αφού στην καριέρα μου πολλές φορές αναγκάστηκα να δουλέψω 35+ ώρες συνεχόμενες δίχως ξεκούραση... Απορώ πως αντέχουνε οι ιατροί να δουλέυον τόσες ώρες. Και απορώ και με τον Ελληνικό λαό που δέχεται να εξετάζεται από κουρασμένους ιατρούς!
Βαρέθηκα, δεν γράφω άλλο. Έχω πολλά να πω αλλά βαρέθηκα να τα λέω και να μη γίνεται τίποτα. Κατ΄ιδίαν ότι θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε όποτε θέλετε. Θα εκπλαγείτε με αυτά που συμβαίνουν και δεν ξέρετε.
σκατα...

1 σχόλιο:

zouzouna2 είπε...

Πές τα, και ξαναπές τα. Πίστεψε με είναι πολλοί περισσότεροι μαζί σου απ' ότι νομίζεις. Κατανοώ απόλυτα την αγανάκτηση σου, την έχω ζήσει και γω άπειρες φορές μπαινοβγαίνοντας σε δημόσια νοσοκομεία είτε ως ασθενής είτε ως συγγενείς ασθενούς. Μια φορά μάλιστα με κράτησαν τελευταία στιγμή για να μη φέρω τα κανάλια. Και θα το έκανα, ειλικρινά. Όμως τι περιμένεις. Βλέπεις όλοι αυτοί οι γραβατομένοι κύριοι και οι ταγεράτες κυρίες μολίς νιώσουν τη παραμικρή αδιαθεσία τρέχουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, σκάνε μερικές χιλιάδες Ευρώ, πιάνουν δωμάτιο ρετιρέ με θέα θάλασσα και εξασφαλίζουν και καμμιά δεκαριά νοσοκόμες. Κι όσο για τους υπόλοιπους... άστους να κουρεύονται. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι αυτές τις μερικές χιλιάδες Ευρώ που σκάνε αυτοί στα ιδιωτικά νοσοκομεία τις βγάζουν από τη πλάτη μας. Τη δική σου, τη δική μου...